Ανάλυση σύστασης σώματος
Η ανάλυση σύστασης σώματος αναφέρεται στην άλιπη και την λιπώδη μάζα του σώματος. Το σύνολο της άλιπης και λιπώδους μάζας συνιστούν το συνολικό σωματικό μας βάρος.
Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει τα οστά, την μυϊκή μάζα, το νερό του σώματος (ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο) καθώς και συνδετικούς και οργανικούς ιστούς. Η λιπώδης μάζα από την άλλη περιλαμβάνει το δομικό και αποθηκευτικό λίπος. Στο δομικό λίπος περιλαμβάνεται το λίπος των οργάνων και ιστών όπως συκώτι, μαστικοί αδένες, πνεύμονες κ.α., ενώ το αποθηκευτικό λίπος βρίσκεται κυρίως στον λιπώδη ιστό.
Γιατί πρέπει να κάνουμε ανάλυση σύστασης σώματος;
Η πληροφορία του σωματικού μας βάρους από μόνη της έχει πολύ μικρή σημασία καθώς δεν μας δίνει καμία ουσιαστική πληροφορία για την δυναμική του μυϊκού συστήματος, για την ποσότητα λίπους και την κατάσταση υγείας. Για τον σχεδιασμό ενός πραγματικά χρήσιμου διαιτολογίου, επομένως, δεν θα πρέπει να βασιστούμε στο σύνολο βάρους που προκύπτει από μια απλή ζυγαριά στο σπίτι ή στο φαρμακείο.
Με την ανάλυση σύστασης σώματος μας δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουμε το ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας και υγρών και με βάση αυτές τις πληροφορίες να προβούμε στον σχεδιασμό εξατομικευμένου διαιτολογίου που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κάθε οργανισμού και θα επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο κύριος τομέας στον οποίο είναι απαραίτητη η εκτίμηση του σωματικού λίπους είναι η διάγνωση του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Η εκτίμηση του λίπους είναι το εργαλείο που βοηθάει στον προσδιορισμό ενός υγιούς επιπέδου βάρους και στο σχεδιασμό σωστού διαιτολογίου και προγράμματος άσκησης, τα οποία μπορούν να παρακολουθηθούν για την αποτελεσματικότητά τους μέσω της σωστής εκτίμησης του επιπέδου λίπους. Επίσης το ποσοστό του λίπους μπορεί να βοηθήσει στη σωστή εκτίμηση της σωματικής ανάπτυξης και της ωρίμανσης των παιδιών, καθώς και στη σωστή εκτίμηση των μελλοντικών κινδύνων υγείας των παιδιών λόγω εσφαλμένης διατροφής.
Ο αθλητισμός είναι ένας άλλος τομέας όπου είναι απαραίτητη αυτή η εκτίμηση, καθώς η απόδοση των αθλητών εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και από το ποσοστό σωματικού λίπους. Συνεπώς αυτό που έχει σημασία ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και όσων συνεπειών συνδέονται με εκείνη (υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, χοληστερίνη, αρτηριοσκλήρωση, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.), είναι η αναλογία άλιπης και λιπώδους μάζας και όχι το συνολικό βάρος.
Τι μετράμε στην ανάλυση σύστασης σώματος;
-
Βάρος,
-
Σκελετικός Μυϊκός Ιστός (SMM),
-
Λιπώδης Ιστός,
-
Συνολικά Υγρά Σώματος (TBW),
-
Άλιπος Ιστός (FFM),
-
Δείκτης Σώματος (ΒΜΙ),
-
Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR),
-
Αυτόματη Σωματομετρία (Αναλογία Περιμέτρου Μέσης/Γοφών-WHR),
-
Σπλαχνικό Λίπος (κλίμακα) , το οποίο προδιαθέτει για μεταβολικά νοσήματα,
-
Τμηματική Κατανομή Λίπους και Άλιπου Ιστού σε 5 τμήματα του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι),
-
Έλεγχος Μυϊκού Ιστού, Λίπους, Βάρους,
-
Αξιολόγηση Συνολικής Κατάστασης,
-
Ιστορικό Μετρήσεων, Γραφήματα,
-
Πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την μυϊκή ανάπτυξη,
-
Ασβέστιο (ανόργανα στοιχεία), που είναι απαραίτητα για την οστική ανάπτυξη.