Διατροφή για αθλητές, εγκύους, κλινικές & παθολογικές καταστάσεις, παιδιά & εφήβους
Εξειδικευμένα διαιτολόγια για αθλητές, εγκύους, παιδιά, εφήβους, κλινικές και παθολογικές καταστάσεις
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που πρέπει να προσέχουν όλοι οι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες πληθυσμού που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είτε επειδή έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι αθλητές ή οι εγκυμονούσες, είτε διότι βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης (παιδιά και έφηβοι).
Οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας από πριν την σύλληψη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες του θηλασμού είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας για την ζωή του εμβρύου, διότι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του νεογέννητου για όλη την μετέπειτα ζωή του. Για αυτό το λόγο θα πρέπει νη μέλλουσα μητέρα να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για να έχει τα θρεπτικά αποθέματα που χρειάζεται το έμβρυο ή το νεογνό.
Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αυτό θα τους εξασφαλίσει την καλή υγεία και τις σωστές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, το παιδί κινδυνεύει από έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην υγεία του. Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά με λανθασμένη διατροφή (έλλειψη ποικιλίας τροφών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο, υποσιτισμός, υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε λίπος, ζάχαρη, αλάτι), έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν ασθένειες όπως διαβήτη, καρδιοπάθειες, κυρίως αν οι ασθένειες αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί σε άλλα μέλη της οικογένειας τους.
Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός και στη απόδοση και στην επίδοση τόσο σε έναν αθλούμενο όσο και σε έναν αθλητή. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή ενός κατάλληλου διατροφικού προγράμματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Είναι σημαντικό επίσης να λαμβάνουμε υπόψη μας στον σχεδιασμό του εξατομικευμένου διαιτολογίου και τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε αθλητής ανάλογα με την άσκηση που κάνει. Οι βασικοί στόχοι της διατροφής είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αλλά και όλων των θρεπτικών συστατικών ανάλογα το είδος, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, η εφαρμογή γενικών κανόνων υγιεινής διατροφής που συμβάλλουν στην αποφυγή διαφόρων ασθενειών και στη διατήρηση της καλής υγείας, η επίτευξη κατάλληλου σωματικού βάρους και ιδανικής σύστασης σώματος (μυϊκού ιστού, λιπώδους ιστού και άλιπης μάζας) και η μεγιστοποίηση των οφελών της προπόνησης και της απόδοσης του και η συμβολή στην καλύτερη δυνατή βιολογική προσαρμογή του.
Η κλινική διατροφή αποτελεί τον τομέα εκείνο που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια, που είτε σχετίζεται είτε όχι με την διατροφή τους, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους, να θεραπευθεί η νόσος και να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός της είναι ο καθορισμός στόχων για τη θεραπεία του ασθενούς, η ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλάνου διατροφής και η εκπαίδευση του ασθενούς και η εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά του. Η κλινική διατροφή, η οποία καλείται επίσης και θεραπευτική διατροφή, έχει καταστεί πλέον μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα των ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υγειονομικής περίθαλψης